Begroninger på murværk

Jeg oplever flere og flere kunder der har problemer med begroninger i fuger på murværk, ofte skyldes det et højt vandoptag i murværket og en arkitektur (Funkis) på bygningerne der udsætter murværket for ekstreme vejrforhold ”meget vand”.

Ofte består opgaven i, at mørtel har begroninger (små bælgplanter/græs sort) og der flere steder er påbegyndt mos dannelse på murværket.

Denne type begroninger skal fjernes kemisk, (altså nedbrydes) og kan ikke spules væk med højtryk, da rodnettet er dannet i porerne i underlaget ”mørtelen”. Og mørtel og murværk kan tage skade af højtryk.

Måden på, at kemisk nedbryde disse begroningen er, ved at behandle facaden 2-3 gange over (14 – 45 dages mellemrum) og efterfølgende koste facaden og fuger over. Dette gøres med en stiv kost for at fjerne det visne mos og (små bælgplanter/græs sort).

Da underlaget er murværk, anbefales at benytte et alge og skimmelsvamp bekæmpende middel der ikke indeholder syre (hvilket de fleste gør).

Produktet DeSalin AM – alge og skimmelsvamps bekæmpende middel, indeholder ikke syre og kan let anvendes i lavtrykssprøjte, eller påføres med rulle eller pinsel.

Når murværket er renset for begroninger og rodnettet er ”dræbt”/nedbrudt anbefales det at imprægnere facaden mod vand.

Produktet SurfaPore C er perfekt til denne type opgave, med sin høje diffusionsåbenhed/åndbarhed på 96 % kan fugtet i murværket komme ud men ikke ind. Overfladen ændre ikke farve ved imprægnering med SurfaPore C og produktet har 15 års produkt garanti.